Търсене

120 години от първото обединение на софийските адвокати

120 години от първото обединение на софийските адвокати
11.10.2017 г.
Днес, 11.10.2017 г. Софийска адвокатска колегия (САК) отбелязва 120-годишен юбилей - точно на този ден през 1897 г. е проведено първото Общо събрание на софийските адвокати. С него е поставено началото на самостоятелното съществуване и самоуправление на Софийската адвокатура и е избран първият адвокатски съвет, с председател адвокат Димитър Греков.

Честванията по повод 120 - годишнината започнаха с благодарствен молебен и тържествен водосвет за здраве в храм „Света Неделя”. Празникът продължи в камерна зала „България”, където Софийският адвокатски съвет проведе тържествено заседание. По време на заседанието беше положена тържествена клетва от новоприети младши адвокати, бяха наградени адвокати от САК със значим принос за дейността на софийската колегия, отдаде се почит към учредителите и се приеха поздравления. Камерна зала “България” трудно побра всички дошли да уважат юбилея на най-голямата адвокатска колегия в България. Сред официалните гости бяха Явор Нотев, Заместник-председател на Народното събрание, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, Председателят на Върховния административен съд Георги Колев, Заместник-председателят на Върховния касационен съд и председател на Наказателно отделение Павлина Панова, Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, председателят на Националното бюро за правна помощ Елена Чернева, Председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов, Деканът на Юридическия факултет на Софийски университет Сашо Пенов, председатели на много адвокатски колегии от цялата страна. Поздравителни адреси към софийските адвокати бяха изпратени от Президента на България Румен Радев, от Министъра на правосъдието Цецка Цачева и Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров.

На територията на галерия “България” е разположена изложба посветена на  историята на Софийска адвокатска колегия, където могат да се видят различни артефакти като първия печат на Софийски адвокатски съвет от 11.10.1897 г.

Честванията ще приключат с тържествен органен концерт в зала "България", посветен на 120-годишнината от основаването на Софийската адвокатура. 

Историята на Българската адвокатура е част от историята на българското правосъдие. Този дълъг и вълнуващ път до независимостта, самоуправлението и самоконтрола на адвокатската професия в България води началото си още от времето на османското владичество. Първите данни за професиона адвокатска дейност в България разказват за Илия Цанов – виден общественик и човекът, който влиза в ролята на служебен защитник и с блестяща защитна реч успява да спаси от вече издигнати бесилки, 13-те заловените въстаници от Ботевата, Таньовата и Патревата чета.

В първия специален български Закон за адвокатите се допуска създаване на адвокатски съвети. Със Заповед на Председателя на Софийски окръжен съд на 11-ти октомври 1897 г. е свикано първото Общо събрание на софийските адвокати, което избира Софийски адвокатски съвет с председател д-р Димитър Греков – уважаван софийски адвокат, първия председател на Върховния съд и първия министър на правосъдието. За Членове на САС били избрани: д-р Васил Радославов, д-р Сава Иванчев, д-р Стоян Данев, д-р Константин Помянов, Гаврил Орошаков и Иван Плакунов. Адвокатският съвет е управителен и представителен орган на адвокатската колегия и упражнява самостоятелно своите функции.

Първата задача на членовете на САС е била да изработят особен правилник, който да отстрани недостатъците на съществуващия закон и да уреди подробно в 156 члена адвокатската професия.

И до днес Софийска адвокатска колегия продължава да е гръбнакът на адвокатурата в България.